Buurthuis de Moriaan - Gastvrij, flexibel en Sportief 40 Jaar!!
HomeDe MoriaanGeschiedenisAgendaEvenementenWijk aan ZeeZalenContactInloggen
 
 
  Geschikt voor
    vergaderingen
  congressen
  cursussen
  bruiloften
  recepties
  jubilea
  LEES MEER
     
Geschiedenis
Het dorpshuis de Moriaan is in 1972 opgericht op initiatief van een aantal Wijk aan Zeeërs. Er was in het dorp al langere tijd behoefte aan basisvoorzieningen – zoals een sportzaal, een bibliotheek, vergaderruimtes, een ruimte voor kraamzorg en een peuterspeelzaal – maar de financiële middelen ontbraken. Begin jaren zeventig besloot het gemeentebestuur van Beverwijk de schenking die het van het jubilerende staalbedrijf Hoogovens had ontvangen voor het realiseren van speciale projecten, gedeeltelijk te bestemmen voor de financiering van een dorpshuis in Wijk aan Zee.

Ondersteunende subsidies van het toenmalige ministerie CRM (Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, de provincie Noord-Holland en gemeentefondsen, maakten de feitelijke bouw mogelijk. Evert Gerritsen, voormalig wethouder in Beverwijk, werd de eerste voorzitter van de Stichting Dorpshuis Wijk aan Zee. Het dorpshuis de Moriaan voorzag duidelijk in een behoefte. Het leidde zelfs tot de oprichting van nieuwe sportvereniging, zoals de volleybal-, de badminton- en de zaalvoetbalvereniging. Aanvankelijk huisvestte de Moriaan ook een dokterspost en een ruimte voor kraamzorg. Die zijn in de loop der tijd verdwenen. Ook de bowlingbaan heeft het veld moeten ruimen. Wat wel vanaf het oprichtingsjaar van de Moriaan gebleven is, is het Corus Chess Tournament (het vroeger Hoogovensschaaktoernooi). In de loop der jaren is het dorpshuis natuurlijk aangepast aan de eisen des tijds.

Zo zijn bijvoorbeeld de vergaderzalen verbouwd en gemoderniseerd. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat we open blijven staan voor de wensen en suggesties van onze gebruikers. Daarnaast blijft de Moriaan ernaar streven aan zijn primaire doel te beantwoorden. We doen dat door samen te werken met de Dorspraad, die creatieve cursussen in de Moriaan organiseert, en met de Stichting Actief Wijk aan Zee (SAWAZ), die de Moriaan onder meer gebruikt voor haar nieuwjaarsdiner voor het dorp, maar door eigen initiatieven.


De naam


De naam ‘de Moriaan' is ontleend aan de herberg / rechtbank De Moriaan die in de 17e eeuw aan de Kerkstraat stond. De gevelsteen van dit ‘rechthuis' heeft waarschijnlijk ook de ‘tweede Moriaan' gesierd: de eerste officiële badinrichting in Wijk aan Zee, die in 1837 door Mietje Geurs werd geopend. Zij had zes kamers en twee badkamers ter beschikking voor haar badgasten. Bovendien bezat ze een badkoetsje waarmee de gasten in de Noordzee konden baden.

Heinrich Tappenbeck nam De Moriaan in 1879 na het over het overlijden van Mietje Geurs over en sloopte het pand om er zijn (inmiddels verdwenen) Badhotel te bouwen. In het begin van de 20e eeuw werd in de kelder van dit hotel de gevelsteen van het rechthuis De Moriaan gevonden.

Een aantal jaren geleden is deze steen aangebracht in de hal van het dorpshuis. Die aangeboden is door Evert Gerritsen aan het dorpshuis.
 
3d Tour de Moriaan
Klik hier en bekijk de Moriaan in 3d!
 
 
Adres
  De Moriaan
Dorpsduinen 4
1949 EG  Wijk aan Zee
T. F.

E.
0251 - 374320
0251 - 374169

INFO@MORIAAN.NL
 
 
 
COPYRIGHT © 2011 DE MORIAAN | HOME | MORIAAN | AGENDA | EVENEMENTEN | WIJK AAN ZEE | ZALEN | CONTACT | DESIGN & WEBDEVELOPMENT BY WEBART CREATIONS